Павлова инспектира магистрала Тракия. Снимка: БТА

Лот 2 и Лот 3 на магистрала "Тракия" най-вероятно ще бъдат пуснати до 1 юли, заяви пред БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Павлова обясни, че и тя, а и изпълнителите са оптимисти за пускането на отсечките.

Тя обаче беше категорична, че няма да се правят никакви компромиси с качеството за сметка на срока.

По думите й контролът върху строителството ще бъде още по-затегнат. "Проверката е висша форма на доверие", обясни Павлова.

За проблемите, които бяха открити при внезапната проверка на 11 април на магистрала "Тракия", министърът коментира, че важното било, че се откриват сега и има време те да бъдат отстранени.

Още по темата

Тя обясни, че всички ремонти ще бъдат извършени за сметка на строителите.

Лиляна Павлова обяви, че най-много забележки има по Лот 3, но не за самата магистрала, а за пътния възел на Нова Загора.

Тя обясни, че това се е случило, защото съоръжението било пуснато предсрочно, за да могат хората да се придвижват по-лесно.

Лот 4 на магистралата пък бил най-голямото предизвикателство, защото там имало влажни почви.

Павлова уточни, че там се правят 200 проби на ден, за да е сигурно качеството на строителството.

Строителният министър заяви още, че в големите български градове ще започне и разяснителна кампания за санирането.

По думите й е важно да се каже, че програмата за обновяване на сградите включва пълен ремонт – саниране, ремонт на покривите, подмяна на щранговете, реновиране на общите части и подмяна на електрическата система, както и други ремонти.

Изискванията са сградите да са проектирани преди 1999 година. По думите на Павлова по програмата ще бъдат поети 50% от средствата за ремонт на сграда, независимо каква е общата сума.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase