Новият блок ще се проектира и строи на пазарен принцип, без държавни гаранции, рече Дянков. Снимка: БТА

Правителството реши да се строи седми блок в АЕЦ "Козлодуй", съобщи пред журналисти вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Новият блок ще се проектира и строи на пазарен принцип, без държавни гаранции и без да се използват парите на данъкоплатците, заяви той.

"От Министерството на финансите настояхме и в решението има текст, в който се казва, че новият проект за седми блок ще се прави по пазарен принцип и държавата няма да дава нито държавна гаранция, нито ще взима пари от бюджета", категоричен беше Дянков.

За седми блок на АЕЦ "Козлодуй" се заговори, след като кабинетът на Бойко Борисов окончателно се отказа от строежа на АЕЦ "Белене" с аргумента, че проектът е много скъп.

Още по темата

Очаква се бъдещата ядрена мощност да бъде изградена с поръчания за "Белене" реактор, макар че премиерът Бойко Борисов заяви, че може и да го продадем, "ако някой прояви интерес да го купи". 

За реактора НЕК вече е платила част от договорената с руската компания "Атомстройекспорт" цена, но остава да се доплатят 140 млн. евро.

Управляващите прогнозират, че новият блок на "Козлодуй" може да бъде пуснат в експлоатация към 2021-2022 г.

Преди това ще е нужно време, за да бъде лицензирана площадката, да се изготви оценка за влиянието върху околната среда и да се направят геоложки проучвания. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase