Борисов обяснява за АЕЦ "Белене" с министър Добрев след посещението му в Москва. Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов е убеден, че взетото решение за АЕЦ "Белене" е правилно. Това обяви самият той пред Дарик. Според него идеята за референдум по темата е сложна процедура, която нямало как да се реализира, защото не можело само да попиташ хората дали са "за", или "против".

"Няма смисъл нещо, започнало преди 33 г. и глътнало милиарди, да продължаваме да го тупкаме. Това го знаят и двете страни", подчерта Борисов.

"През 2006-2007 г. Сергей Станишев не са подписали истински договор, а Георги Първанов, като беше президент, всеки ден се изказваше срещу ГЕРБ, а от 2006 г. до 2009 г. мълчеше, че проектът за АЕЦ "Белене" се проваля. Това нещо е било погребано преди нас, ние само трябва да му сложим кръста, категоричен е Борисов.

Още по темата
  „Спекулация е да говориш, че строиш ядрена централа без да знаеш цена, ескалация и това е най-малката дума, това е престъпление”, категоричен беше Бойко Борисов.

Според премиера всеки, който говори за цифри в момента спекулира, защото 33 години са се наливали пари, строи се, купува се оборудване, след това се руши. „Това е един ров, в който са загробени стотици милиони български пари за тези години”, каза Борисов. 

На въпрос ще продава ли България реактора, Борисов отговори, че ще видят колко желаещи има. "Когато говорят Овчаров и Петър Димитров колко хубаво нещо са направили, ще видим дали има желаещи да го купят. Реакторът не е готов още. Април ще решаваме по тази тема", каза Борисов.

По-късно днес  Борисов ще посети ОЦК-Кърджали, където от 14.00 часа ще има среща с работещите в
предприятието.

Премиерът съобщи снощи, че Агенцията за социално подпомагане ще отпуска от днес еднократна помощ - по 325 лв., за всеки работещ в комбината, което ще даде време на банките-кредиторки и на собствениците на дружеството да изготвят план, позволяващ на предприятието да продължи да работи.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase