Пламен Димитров (л) и Евгени Душков Снимка: БТА

Тристранната среща при премиера Бойко Борисов, която трябваше да възстанови социалния диалог между правителството, синдикатите и работодателите, се провали. На нея трябваше да се обсъди пенсионната реформа, но до дискусия по същество така и не се е стигнало.

Представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа" - Пламен Димитров и Евгени Душков, напуснаха срещата малко след нейното начало. Мотивът за бойкота беше, че срещата е обявена като Национален съвет за тристранно сътрудничество, а не среща в тристранен формат между кабинета, синдикатите и бизнеса, каквато е била предварителната уговорка. 

Преди дни синдикатите напуснаха тристранката заради финансовия министър Симеон Дянков, тъй като не приемат неговия начин на работа в съвета.

Още по темата

"По никакъв начин не приемаме увеличението на пенсионната възраст. Продължаваме подготовката за националния протест на 30 ноември", каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Заместник-председателят на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев със своето изказване взриви срещата и я приключи, заяви Димитров, но не пожела да съобщи какво точно е казал Дечев. По думите на синдикалния лидер на срещата не се е стигнало до дискусия.

Димитров имал намерение да представи на премиера три конкретни предложения за подобряване на социалния диалог.  Първото е да бъде променен правилникът за работа на парламента и депутатите да нямат възможност да правят предложения за промени в закони от трудовоосигурително естество, без да са внесени в НСТС.

Второто предложение на КНСБ е държавата и правителството да възлага на социалните партньори конкретни теми и да очаква споразумения от тях, като правителството е длъжно да прилага тези споразумения, без да ги коментира. Третото е да се подобри социалният диалог, като се създаде тристранен секретариат, който да прави връзката между отрасловите и браншови съвети, както и областните и регионалните съвети.

Договорена е нова среща, която трябва да бъде заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество под председателството на премиера Борисов. Според Димитров тя ще се състои не по-рано от 1 декември, най-вероятно след второто четене на бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase