Сергей Игнатов Снимка: Архив, Булфото

Не Бюджет 2012 обрича България на неуспех, а чувството на безпомощност, което политици от тази трибуна се опитват да внушат на българите, заяви министърът на образованието и науката Сергей Игнатов в парламента при обсъждането на бюджета за следващата година. 

Повече от 60 години на нас ни внушават чувство на  безпомощност, лидерите на България не бива да си позволяват това, независимо от политическите сметки, които си правят, посочи Игнатов.

„Много се говори за това, че нашето правителство убива образованието и науката. Аз ви питам как в условията на задълбочаваща се криза го убиваме с повишаване на разходите за  образование със 171,2 милиона лева“, категоричен беше Игнатов.

По думите му се увеличават парите за издръжката на учениците от средните училища. Най-добрите специалности във висшето образование ще бъдат финансирани допълнително с до 25%, увеличава се гаранцията за студентското кредитиране и става 80,4 млн. лева, което отваря вратата за равен достъп до образование, изреди просветният министър.

Още по темата

Игнатов отбеляза, че се увеличават общо с 6 милиона парите за  стипендии на студентите.

Заделени са пари за фонда за научни изследвания и се вдигат парите за наука в университетите и в институтите, които са в БАН.

Министърът поясни, че образователните и научните институции трябва да влязат във  формата "конкурентоспособност" и това е и причината за разделната политика, която се прилага към тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase