Холандия и Финландия остават единствените две страни в ЕС, които не подкрепиха днес предложението за приемане на България и Румъния в Шенген, без да дадат логично обяснение, с което влизаме в "параграф 22". Това заяви пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в коментар на изхода от заседанието на Съвета на ЕС.

Той уточни, че до 17 октомври се очакват допълнителни консултации за приемането на България и Румъния в зоната, като решението може да бъде взето дотогава на извънреден Съвет, или "на подпис", стига през това време да бъде намерен компромис.

Вицепремиерът цитира становището на Европейската комисия, според която настъпва "юридическа колизия", след като София и Букурещ са изпълнили изцяло всички поставени критерии, а въпреки това не получават необходимата обща подкрепа за присъединяване към пространството.

Според Цветанов представителите на Холандия и на Финландия днес са обяснили, че "нямат мандат" да подкрепят разширяването на Шенген. Той отбеляза, че позицията, ощетяваща София и Букурещ, е залегнала във вътрешнополитически споразумения, които подкопават устоите на европейския проект.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase