Снимка: БТА

"България е остров на стабилност", отчете финансовият министър Симеон Дянков при посещението си в Ямбол.

"В много европейски страни има сериозна криза, вземете Италия, Испания, Белгия. А при нас на макрониво има стабилност“, подчерта вицепремиерът.

По думите му тази стабилност е предпоставка за увеличаване доходите на гражданите. „Започнахме поетапно процеса. От 1 септември вдигаме вдовишките пенсии, минималната заплата се повишава с 13,5% и ще продължим през следващите години“, заяви още Дянков.

Вицеприемиерът категорично опроверга твърденията, че държавата е загубила от сагата с "Лукойл", а петролната фирма е спечелила. Според него от ситуацията печеливши са всички.

"От случая всички са печелещи – държавата, защото показа, че трябва да се изпълняват законите; печели и целият бранш, след като стана ясно, че и най-големите фирми вече ще си плащат данъците, тъй като законът е за всички“, допълни още финансовият министър.

Лансираната идея за намаляване на данъците, ако бъдат плащани по банков път, не е чужда на финансовия министър, стана ясно още в Ямбол.

Симеон Дянков подчерта, че идеята доразвива практиката за 5% отстъпка от размера на дължимите налози при изплащане в съкратени срокове, и допълни, че през последните 2 години освен гражданите и много фирми се възползват от тази възможност.

Според Дянков не е изключено идеята за намаляване на данъка, плащан по банков път, да бъде приложена още през следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase