Снимка: Архив Булфото

Каква е цената на сделката с ДПС и кой ще я плати, попита "Синята коалиция" управляващите от ГЕРБ и партия „Атака“ в декларация от парламентарната трибуна.

"Атака", ДПС и ГЕРБ ли ще е мнозинството, което ще назначи новия президент на България, е другият въпрос, поставен от десните, както и какво е събрало "Атака" с партията на Доган.

Поводът за декларацията, прочетена от Иван Иванов, е изборът на тримата членове от квотата на Народното събрание в новата Комисия за конфликт на интереси.

След тайния вот стана ясно, че ГЕРБ, "Атака" и ДПС ще следят за конфликт на интереси. Този резултат, според "Синята коалиция", говори, че в парламента вече има ново политическо мнозинство, нова тройна коалиция. Десните обвиниха ГЕРБ в съюзяване с ДПС.

Още по темата

Веднага след вота в сряда депутатите от ГЕРБ бяха атакувани от журналисти със същия въпрос. Отговорът на управляващите беше умерен и предпазлив.

„След тройната коалиция на Станишев, Доган и Сакскобургготски, се появява тази на Борисов, Доган и Сидеров“, заяви днес депутатът Иван Иванов.

“Партията, която дойде на власт с доверието на хората, че ще възстанови справедливостта и ще накаже корумпираните политици от ДПС, днес се съюзи с тях“, се казва в синята декларация.

Според Иванов, връзката била ясна: вече месеци наред представителят на движението в комисията за борба с корупцията възпрепятства разследването на имотното състояние на вицепремиера Цветан Цветанов, а управлението на ГЕРБ, на свой ред, е забравило обещанието си да разобличи корумпираните министри от кабинета "Станишев".

"Изводът на "Синята коалиция" от всичко това е, че ГЕРБ, вместо да се бори с корупцията във върхушката на ДПС, се е договорил с тях взаимно да прикриват далаверите си", посочи депутатът.

„Коалиция ГЕРБ – "Атака" – ДПС е абсолютен абсурд и дори не заслужава коментар“. Това беше краткият коментар на Искра Фидосова, председател на правната комисия и заместник-председател на ПГ на ГЕРБ.

„Самата аз вчера бях изненадана от резултата, гледам, че бяха изненадани и останалите колеги, в крайна сметка е таен вотът".

Фидосова обясни, че не са поемали ангажимент председателят на комисията за разкриване на конфликт на интереси да е представител на опозицията и заяви, че в момента и опозицията има свои представители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase