Снимка: Булфото

Държавата продава незаконно органи в Европа. Констатацията е направена в доклад на здравното министерство, изготвен след проверка в Агенцията по трансплантации.

Скандалната информация бе изнесена от депутати от „Синята коалиция”, които са се поинтересували от резултата от проверката на здравното министерство, завършила още през юли.

Още по темата

Става дума за ляв и десен бял дроб, за черен дроб, без да е предоставено разрешение за него, без МЗ да има договор с Евротрансплант, които са взели органите, както и без лечебните заведения, които са ги дали, да имат подобни договори с двете страни, приели органите – Германия и Австрия.

Синият Ваньо Шарков уточни, че България няма договорни отношения с Евротрансплант. Освен това, за да предприеме подобни действия, Агенцията трябва да иска санкция от здравния министър, което също не е направено.

Също – преди да изнесем органи, трябва да се направи проверка дали няма чакащи у нас.

"Нищо от това не е свършено", твърдят десните. Затова те поискаха оставката на шефката на Агенцията д-р Теодора Джалева.

Депутатите недоумяват как е възможно два месеца след края на проверката, направена от здравното министерство, да няма никакви последствия.

"Това, че в Агенцията за трансплантации цари такъв хаос, показва, че липсва тотална воля в Министерството на здравеопазването да сложи ред там", заключи Шарков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase