Снощи е арестуван директорът на Център "Съдебна медицина" към Александровска болинца доц. Станислав Христов. Това съобщиха пред БТА източници, разследващи случая.

Доц. Христов е задържан заради нарушаване на установените правила за експлантация и предоставяне на човешки органи и тъкани за трансплантиране.

Задържаният доцент е направил 98 незаконни експлантации от 2004 г. досега, разкри източник от прокуратурата.

Те са безспорно доказани от материалите, с които разполага държавното обвинение, а други около 500 подобни случая все още се изясняват от разследващите органи.

До задържането на Христов се е стигнало след сигнал от негови бивши колеги. Действията му са били наблюдавани от 2006 г.

Според информация от прокуратурата експлантациите са били извършвани преди аутопсиите и на роднините на починалите са били давани по 800 лева за тяло, за да не се оплачат в полицията.

Липсващите кости пък били заменяни с пластмасови тръби, за да не се появят подозрения при погребенията на телата.

От прокуратурата разкриха също, че схемата е била за износ на експлантираните кости и сухожилия към САЩ и е минавала през тъканната банка у нас.

"Знам за случая, но не мога да говоря в момента", каза директорът на Александровска болница доц. Асен Златев, потърсен за коментар по телефона.

В началото на март доклад на Съвета на Европа посочи България като „най-големия износител на органи в Европа“.

Тогава член на Европарламента поиска Европол да се заеме с разследването на нелегалната търговия с органи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase