Снимка: БГНЕС

Ден след като каза, че България се отказва от "Бургас – Александруполис", а правителствената пресслужба го опроверга, премиерът даде да се разбере, че според него проектът е неизгоден.

По думите му в случая става въпрос за това да има международна екологична оценка, тъй като трасето на петролопровода попада в зони от НАТУРА 2000.

„Убеден съм, че никой няма да си сложи подписа под такъв проект, разбира се, безспорен факт е, че нито една от трите страни нито го е заложила в бюджета си, нито се прави нещо по този проект", заяви Бойко Борисов в Благоевград.

По думите му нежеланието на хората от региона е основният мотив за развитието на проекта.

Още по темата
"Искате ли да отидем в Бургас и да попитаме хората дали искат всеки ден да влиза танкер по време на туристическия сезон? За мен е важно какво мислят българските граждани", каза премиерът.

"Инвестицията е 1 млрд., ние трябва да участваме с 330 млн. лв. От кое перо да извадим парите, за да ги дадем за проекта "Бургас – Александруполис", попита Борисов.

По отношение на АЕЦ "Белене" той заяви, че ако се намери финансиране и ясна схема няма пречка пред изграждането на централата.

"Вмомента имаме 2 млрд. изхарчени и един гьол", заяви премиерът и попита квърляне на бомба ли е, че е казал истината на посланиците от ЕС и на всички българи.

Той даде пример с Турция, където 4 реактора струват 26 милиарда. "Разделете го на четири, и вижте колко струва един – 6,5 милиарда, а не 4, както твърдеше предшественикът ми Сергей Станишев, допълни Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase