Снимка: БГНЕС

Парламентът забрани присъствието на деца до 18-годишна възраст в нощни заведения, в които е позволено пушенето след 22,00 часа.

С промени в Закона за здравето депутатите измениха Закона за закрила на детето, където добавиха тази забрана. Така Народното събрание окончателно прие промените в Закона за здравето.

Досега деца между 14- и 18-годишна възраст можеха да посещават нощни заведения след 22,00 часа, но с придружител.

С приетата промяна, дори да има по-възрастен с тях, те няма да имат право да влизат в нощните заведения, в които се пуши.

С промените в Закона за здравето, приети на второ четене по-рано през тази седмица, парламентът забрани деца до 18-годишна възраст да влизат във всички кафенета, в които се пуши, както и в обособените части за пушачи в по-големите заведения.

Още по темата

С измененията се даде възможност на собствениците на заведения с площ до 50 кв. м сами да решават дали клиентите могат да пушат, или не, а в по-големите заведения трябва да има обособени части за пушачите, които трябва да са по-малки от половината от общата площ.

В заведенията за хранене и развлечения с изцяло нощен режим на работа се допуска тютюнопушене без обособяване на самостоятелни помещения.

В сградите, в които има помещения с обособени работни места, работодателите могат да определят със заповед специално обособени самостоятелни помещения, които са предназначени само за пушене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase