Снимка: БГНЕС

В баровете ще се пуши без ограничения. В кафенета и ресторанти трябва да има отделни места за пушачи и непушачи. Ако заведението е по-малко от 50 квадратни метра, собственикът ще решава дали в него ще се пуши или не.

Депутатите приеха окончателно тези промени в Закона за здравето.

В хотелите, гарите, автогарите, летищата и корабите също трябва да има обособени места за пушачи.

В дебата преди гласуването срещу промените се изказаха депутати от левицата, ДПС и Синята коалиция.

„Всяка нация, която уважава себе си, ограничава тютюнопушенето, а пупулизмът рано или късно се връща като бумеранг“, заяви от трибуната Рамадан Аталай от ДПС.

Бившият здравен министър Евгений Желев („Коалиция за България“) директно нарече закона лобистки. „Вие предпочитате частния интерес пред обществения, но трябва да поемете отговорност – към бъдещето, към здравето на децата“, обърна се Желев към мнозинството.

Иван Иванов от „Синята коалиция“ също нарече текстовете лобистки, защото забраната е щяла да навреди на разпространителите на цигари. Иванов припомни, че новият министър на здравеопазването Анна-Мария Борисова е изразила категорично несъгласие с промените.

На критиките отговори Пламен Цеков от ГЕРБ – ставало въпрос за равноправие.

„Що се отнася до тоталната забрана за тютюнопушенето, в Исландия забраниха тютюнопушенето, но там пък изригна вулкан, така че в природата винаги има равновесие“, обясни депутатът.

Целта на промените била да има равнопоставеност между всички, без да се накърняват нито правата на пушачите, нито на непушачите.

До пълна забрана на тютютнопушенето на обществени места със сигурност щяло да се стигне и Цеков се надява това да се случи през мандата на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase