"Това е един политически процес, целящ сплашването на всеки, осмелил се да поиска българско гражданство и български паспорт и изявил своето българско национално самосъзнание”.

Това обяви министър Божидар Димитров пред БНР по повод процеса срещу Спаска Митрова в съседна Македония.

Преди два дни съдът в македонския град Гевгели присъди малката Сузана (дъщеря на Спаска Митрова и Воислав Савич) на бащата.

Съдът постанови още Спаска да плаща по 40 евро издръжка на детето месечно.

"Това не е първият случай, когато искаме на многобройните вече дела, които се водят срещу Спаска, да присъства български представител. Български, имам предвид дипломатически представител,  но винаги е било отказвано”, посочи още министър Димитров. 

Той заяви, че в петък за първи път е било ясно и твърдо заявено от външния ни министър Николай Младенов, че случаят "Митрова” ще бъде лакмус за отношението ни към напредъка на реформите, които прави Македония, за да се приближи до членство в Европейския съюз.

Още по темата

Министърът без портфейл добави още, че за да се промени негативното обществено мнение и езикът на омразата от страна на Македония, България е предложила договор, който предвижда двете страни да се въздържат от този език на омразата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase