Снимка: БГНЕС

Македонският съд в Гевгели присъди малката Сузана (дъщеря на Спаска Митрова и Воислав Савич) на бащата.

Съдът постанови още Спаска да плаща по 40 евро издръжка на детето месечно.

Присъдата ще бъде обжалвана на следваща инстанция в 15-дневен срок.

Българското министерство на външните работи „с дълбока загриженост констатира, че на първа инстанция процесът по родителските права, който се води срещу българската гражданка Спаска Митрова в Македония, не е бил прозрачен“.

Той бе проведен в условията на силно негативна обществена атмосфера, част от която бяха актове на физическо насилие, задържане за продължителен период и лишаване от възможност за свиждане на г-жа Митрова с детето й, коментират от МВнР.

"Не приемаме последователното недопускане на представител на българското посолство в Скопие при гледането на делото предвид извънредно големия обществен интерес и в двете държави.

Очакваме на следваща инстанция съдът да вземе решение в съответствие с европейските принципи на прозрачност и обективност. В тази връзка обръщаме внимание на препоръките и изискванията, съдържащи се в годишния доклад на Европейската комисия за напредъка на Македония" - пише в изявлението на говорителя на МВнР по повод процеса срещу Спаска Митрова.

България ще продължи да следи най-внимателно процеса и ще го третира като показател за напредъка на съдебната реформа в Македония – важен елемент от Копенхагенските критерии, от чието изпълнение зависи европейската перспектива на нашата съседка.

От ВМРО – БНД коментираха,  че е нечувано в един такъв процес за присъждане на родителски права, те да бъдат дадени на бащата, който е безработен.

Македонският съд в Гевгели взе едно изцяло политическо решение по делото на Спаска Митрова, смятат от ВМРО - БНД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase