Снимка: БГНЕС

CNN TÜRK разпространи стенограмата на разговора между премерите на Турция и България за провеждането на референдум за свалянето на новините на турски от ефира на БНТ.

Тв каналът на югоизточната ни съседка твърди, че Реджеп Ердоган е потърсил по телефона Бойко Борисов.

Ето и какво му е казал:

”В последно време в България се увеличават изказванията, насочени срещу турците, и тези изказвания пораждат действително безпокойство.

Със съжаление наблюдаваме как пак същите крайни среди водят кампания за отнемане на някои придобити в годините права на българските турци.

Последният пример за това е идеята на партия "Атака" за провеждане на референдум за сваляне на излъчванията на 10-минутните новини на турски език по Българската национална телевизия.

С притеснение и съжаление следим вземането под прицел на турското малцинство в България, която е членка на ЕС и в която уважението към правата на малцинствата е основа за мултикултурността.

Още по темата

Надяваме се, че правителството ви няма да даде възможност радикалните кръгове да използват потенциала си за нараняване на демокрацията, в която съжителството на различни култури е основен принцип, и да подкрепя действия, насочени срещу добрите отношения между двете страни.

Надявам се, че като управляваща партия вие ще възприемете поведение, което не разделя, а което обединява и прегръща всички групи от обществото, и ще изолирате подстрекателските действия”, казал Ердоган.

В материала CNN TÜRK помества и отговора на Бойко Борисов.

„Вярвам, че турското малцинство в страната ни е посредник за обогатяването на отношенията ни и в този смисъл споделям вашите мисли.

Имаме единомислие по въпроса за човешките права на турското малцинство и вярвайте, че ще направя каквото е по силите ми за излъчванията на емисията на турски език”, е посочил премиерът ни.

Единственото нещо, което учудва в статията на колегите ни, е поместената снимка на материала.

На нея вместо Борисов се вижда новоизбраният президент на ЕС Ромпуй, зад него – част от окото на Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase