Снимка: БГНЕС

Правителството полага всички усилия да намери най-доброто решение за емисиите на турски език в ефира на Българската национална телевизия, за да не бъде темата обект на спекулации от страна на политически сили у нас.

Това е уверил в телефонен разговор премиерът Бойко Борисов турския си колега Реджеп Ердоган.

Преди часове турското външно министерство излезе с декларация, в която посъветва България да реши проблема с новините на турски език в диалогичен и демократичен тон.

По същото време Групата на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) успя да прокара в ЕП темата за референдума у нас.

Още по темата

"Българското правителство трябва да се осъзнае, че подкрепяйки „Атака” за национален референдум по въпроса за правата на малцинствата, неизбежно ще се стигне до надмощие на езиковото мнозинство. Тази инициатива рискува да постави България в противоречие с основополагащото европейско и международно законодателство и с поетите вече политически задължения относно защитата на малцинствата и зачитането на малцинствените езици", предупреди в Страсбург лидерът на АЛДЕ – Ги Верхофщад.

По думите му закриването на тази информационна емисия би провокирало напрежение в българското общество и би накърнило репутацията на страната пред международната общественост.

Верхофстад допълни, че вече е разговарял по темата с лидерите на другите политически групи в Европарламента, които се съгласили да обсъдят въпроса през януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase