Снимка: БГНЕС

Само за последните три месеца одобрението към дейността на премиера расте с главоломните 8 пункта и достига 77%, отчитат социолозите от НЦИОМ.

За сравнение одобрението към бившия премиер Сакскобургготски, три месеца след поемането на властта, е 68%, към Иван Костов – на 52%, а към Сергей Станишев – на 40%.

Към момента кабинетът на Бойко Борисов е одобряван от 62% от българите, показва националното представително проучване, проведено сред 1000 българи.

От август досега президентът Георги Първанов губи 7% от подкрепата за своята работа, което в момента е 52%, докато преди три месеца тя беше 59%.

Дясната ръка на Борисов, Цветан Цветанов, е вторият по рейтинг политик у нас – 65%.

От председателите на парламентарни групи най-одобряван с 39 на сто е Яне Янев, следва го Волен Сидеров с 27% подкрепа.

Неодобрението и към двамата обаче надхвърля одобрението.

Социолозите отбелязват още, че три месеца след изборната си победа, ГЕРБ продължава да трупа обществено доверие.

Както през август, така и сега, над три четвърти от българите смятат, че влиянието на партията в политическия живот на страната расте.

На подобно мнение са представителите на всички социално-демографски групи, като по-резервирани в преценката си са единствено нискообразованите българи и симпатизантите на БСП.

Електорални нагласи

В началото на октомври 52% от българите твърдят, че ако парламентарните избори са днес, ще гласуват за партията на Бойко Борисов.

Останалите парламентарно представени партии обаче губят електорална подкрепа.

През октомври избирателите на "Коалиция за България" са 11% от пълнолетните българи.

Електоратът на социалистите се ограничава до хората в пенсионна възраст, жителите на селата, на малките градове и бедните.

За ДПС днес декларират, че биха гласували 6% от пълнолетните българи, за партия "Атака" – 4%, а за "Синята коалиция" – 2,3%. "Ред, законност и справедливост" има електорален дял от 1,3%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase