Снимка: БГНЕС

 

Конституционният съд е допуснал за разглеждане дело по искането на "Ред, законност, справедливост" за оспорване на законността на избора на депутати, съобщиха от съда.

Жалбата е за нарушения, свързани с гласуването в Турция и искането да се обяви за незаконосъобразен изборът на 7 народни представители от ДПС.

Искането на РЗС е за касиране на депутатския мандат на Хасан Хаджихасан, Искра Михайлова-Копарова, Тунджай Наимов, Дюрхан Абазов, Елин Андреев, Емил Иванов и Лютви Местан.

Само двама от конституционните съдии са се подписали под решението с особено мнение.

По думите на Яне Янев изборите в южната ни съседка са тотално опорочени, след като много хора изобщо не са гласували, а са вписани в изборните протоколи.

Той твърди, че в повечето избирателни комисии в Турция са подадени протоколи с невярно съдържание и по този начин са подвели ЦИК.

Още по темата

“Практически не е възможно в тези секции да гласуват по 1500-1600 човека. Дори да им дадем по минута за гласуване – сами сметнете колко човека трябва да са гласували за минута”, допълни лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

“Освен това процедурата там е още по-сложна – имената и ЕГН-тата се записват на ръка и това допълнително усложнява процеса”, добави той.

След обявяването на изборните резултати се оказа, че в Турция за партията на Доган са гласували 93 903 български изселници.

Почти половината от секциите зад граница на изборите на 5 юли бяха в Турция – общо 123, разположени в Анкара, Истанбул, Одрин и Бурса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase