Премиерът Сергей Станишев определи изборите като добра репетиция в навечерието на следващата кампания за национален парламент, като по думите му неговата партия ще продължи открита и позитивна кампания.

„Не се сбъдна прогнозата за съкрушителна победа на ГЕРБ. Това не се случи благодарение на много активната кампанията от страна на нашата евролиста, на всички активисти на БСП.

Ние има какво да направим още за страната, имаме нашия план за бъдещето, който има своите икономически и социални измерения”, обясни той.

"Радвам се, че и ДПС, и НДСВ ще имат своето достойно представителство в ЕП", каза още той.

"Аз съм реалист. БСП и Коалиция за България може да постигнат и по-добър резултат на следващите избори. Ще направим нашия анализ, ще си вземем нашите поуки и ще проведем по-успешна кампания", коментира Станишев изказването на Румен Овчаров, който каза, че приема противоречиво днешните резултати.

Премиерът смята, че е много важно след следващите избори да се състави много успешно работещо правителство.

"Нужно е политиците да надмогнат своите собствени интереси и България да излезе от кризата, иначе ще има хаос и няма да се води реална политика за защита на хората", смята Станишев.

“Политиката е изкуство на възможното. БСП има принципи, които можем да прекрачим в името на интерсите на България”, отговори Станишев на въпрос дали БСП би влезнала в коалиция с ГЕРБ.

Той обаче подчерта, че участието в подобно управление не е самоцел на “Коалиция за България”.

Според лидера на БСП страната ни има нужда от стабилно, ефективно управление, в което ще доминират партии, водещи адекватни политика.

Станишев прогнозира, че ще са нужни поне 3-политически формации за съставянето на стабилно мнозинство.

“БСП не се страхува да бъде в опозиция. Ние имаме ясни ценности, БСП винаги се е стремяла да бъде до проблемите на хората”, обяви Станишев.

За куването на гласовете министър-председателят каза, че голяма част от сигналите (на ГЕРБ, бел.ред.) се оказаха кухи.

„Аз не подценявам това явление. ГЕРБ не може да отрече, че изборите бяха изключително честни. БСП и Коалиция за България не са злоупотребявали по време на изборите. И МВР и ДАНС положиха изключителни усили, има 9 досъдебни производства. Много сериозни проверки се правят и аз съм уверен, че в следващите избори институциите ще положат допълнително усилия това да не се допусне", каза още Станишев.

На въпрос дали са стряскащи резултатите на РЗС и Лидер лидерът на БСП каза, че тези две партии определено са направили силна и най-вече медийна компания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase