"Да, провал има, но провалът е на кмета и на Столична община", каза президентът Георги Първанов.

Така той коментира обвиненията на Бойко Борисов, че са се провалили всички опити на държавата да помогне за решаване на проблема със столичния боклук.

"Провалът е за това, че не бе направен завод, не бе намерено трайно решение за депониране на отпадъците", допълни държавният ни глава.

По думите му правителството се е опитало да помогне, "но то носи своята отговорност, че все още бавно и мудно решава въпросите със стратегията и политиките за отпадъците", каза още Първанов.

"Имам чувството, че в държавата сме си разпределили ролите - един отговаря за добрите неща, които се случват, колкото и малко да са те, другият менторски раздава оценки в едната или другата посока", коментира президентът.

Кметът пък се оправда, че до края на септември ще бъдат пуснати сепариращите инсталации в депото "Суходол" и площадката в село Требич.

"Премиерът се опита да реши проблема в мина Чукурово и не успя, президентът – с „Бобов дол“ и той не успя, и всички видяха, че това не е лесен проблем за решаване, заяви Бойко Борисов.

Той допълни, че опитите да се политизира проблемът с натрупаните балирани отпадъци са създали известни затруднения при решаването им до този момент.

Пред съветниците от Столичния общински съвет Бойко Борисов заяви, че вече е заявено съгласието на Силистра за депонирането на 180 000 тона балирани отпадъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase