Днес се навършват 11 години от февруарските събития през 1997 г., когато БСП върна мандата за съставяне на правителство.

Тогава червените се отказаха от своя мандат чрез номинирания за поста министър-председател Николай Добрев.

Тази стъпка и до днес се отчита като правилен ход, който е спасил страната едва ли не от гражданска война, тъй като в периода януари – началото на февруари 1997 г. България изпадна в дълбока политическа и финансова криза и бе обхваната от протести на нацията, недоволна от управлението на БСП.

А предисторията започна на 10 януари, когато около парламента се събраха хиляди хора.

След часове на скандирания се стигна до сблъсъци с органите на реда, ранени са протестиращи и опозиционни функционери. Направен е и опит да се щурмува парламентът.

Основен двигател на протестите са студентите и учениците, които направиха блокади на основните кръстовища в столицата.

В началото на февруари 97-ма България бе изправена пред хиперинфлация, след като за по-малко от два месеца цената на един щатски долар от 500 достигна до 3000 лева.

Спестяванията на огромното мнозинство от българите бяха „изядени“.

Правителството на Жан Виденов е принудено да подаде оставка, приета от Народното събрание на 28 декември 1996 г.

На 8 януари 1997 г. левицата номинира за премиер министъра на вътрешните работи Николай Добрев.

Президентът Петър Стоянов даде мандата на 28 януари, но всекидневните протести продължаваха.

На 4 февруари 1997 г. БСП върна мандата за съставяне на правителство, а политическите сили подписаха споразумение за провеждането на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г.

След месеци на безвремие, на 12 февруари 1997 г. президентът Стоянов назначи служебно правителство, оглавено от столичния кмет Стефан Софиянски

Първото решение на служебния кабинет бе за въвеждането на валутен борд в България.

На последвалите парламентарни избори Обединените демократични сили спечелиха абсолютно мнозинство с 52,26 % и 137 депутатски мандата.

Кризата от 1997 г. все още не е достатъчно осветена и голяма част от случилото се тогава остава зад завесата на недоизказаното и несъобщеното. Историята ще реши. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase