Снимка: Reuters

По-малко от 5 месеца остават до началото на най-чаканото футболно събитие за 2012 година – Европейското първенство в Полша и Украйна.

Градовете домакини продължават своята подготовка, за да посрещнат хилядите туристи, които ще дойдат, за да наблюдават първенството. За тях обаче освен чисто футболните емоции ще представлява интерес и да разгледат забележителностите на градовете в двете бивши социалистически републики.

Преди седмица Dnes.bg ви представи най-важните туристически обекти в столицата на Полша - Варшава, където на 8 юни ще бъде открит шампионатът. Сега оставаме в Полша, за да ви запознаем с най-интересните места в друг град домакин на Евро 2012 – Гданск. В него ще се изиграят 3 мача от група C и един 1/4 финал. Стадион „ПГЕ Арена“ ще бъде домакин и на култовия сблъсък Италия – Испания от груповата фаза.

Градът е шестият по големина в страната, като населението му е малко над 450 000 души. Често той е свързван със съседните градове Сопот и Гдиния, като поляците често наричат трите града с общото име „Троймясто“.

Още по темата

Гданск е център на нефтохимическо и машиностроително производство, а и има голямо пристанище на Балтийско море. Въпреки това в града има редица исторически и културни забележителности, които заслужават да се видят.

Мнозина пътешественици определят Гданск като най-красивия град на Балтийско море заради неговата богата и великолепна архитектура.

Църквата "Дева Мария"

Градовете на Евро 2012: Гданск

Църквата "Дева Мария" се счита за най-големия тухлен храм в цял свят. Храмът е познат още и като „Мариачка“ заради разположението си на едноименната улица.

Църквата е строена в периода от 1343 до 1502-ра, като това е станало на няколко основни етапа. В крайна сметка тя се извисява на забележителните 76,6 метра, което я прави най-голямата тухлена готическа църква в света.

Централният площад на града – "Длуги Тарг"

Освен с приказна архитектура това е подходящо място и за шопинг маниаците.

Златната порта

Тя е една от най-интересните забележителности в града. Проектирана е от архитект Абрахам ван ден Блоке в периода 1612-1614 г. на мястото на готическата порта от XIII в. и е част от старите градски укрепления. В близост до нея се намира късноготическата сграда на Братството на Св. Георги.

Кметството на града

Представлява забележитилна сграда от XIV в., в която днес се помещава музеят, представящ основаването и историята на града от X век насам.

Съседните градове Сопот и Гдиня

Градовете на Евро 2012: Гданск

Двата града определено нямат богатата архитектура на Гданск, но все пак има какво да предложат на туристите. Сопот е типичен туристически център, известен морски курорт. Популярна забележителност е най-дългият дървен вълнолом в Европа, който е разположен на пристанището на града. Там се намира и прочутата „Крива къща“, която смайва посетителите със своите странни форми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase