Ситуацията с коклюша остава все така притеснителна. Последните данни показват, че в страната положителните проби вече са над 1000.

"Трудно е да се каже, че ситуацията е овладяна. Има най-малко три причини да стигнем дотук - болестта се повтаря на всеки три до пет години. Второ, че имаше една пауза по време на Ковид и тогава коклюш почти нямаше. Ваксината поддържа малко по-кратък имунитет. И някои по-малки фактори като миграцията, като промяната в климата също влияят. Надявам се, че в скоро време ще е овладяна ситуацията", заяви началникът на Клиника по инфекциозни болести проф. Георги Попов в студиото на "България сутрин".

По думите му хората продължават да са негативно настроени към ваксинацията.

"Едно перфектно решение, което чакаха много майки и бременни жени, най-рисков контингент са децата, особено тези под 6 месеца, които нямат никакъв имунитет. Промяната на първата ваксина от 2 месеца на месец и половина е идеално решение. Не са много спокойни хората. Тази антиваксинационна кампания, която имаше по време на Ковид, се запазва и през следващите пандемии. Не всички са привърженици, но имам наблюдения, че разумните хора, особено майките, го правят", допълни Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Превенцията е много важна, но заболяването протича различно при ваксинирани и неваксинирани и малки деца и възрастни. Понеже това е въздушно-капкова инфекция, е важна много добра респираторна хигиена. За радост, навлизаме в летния период, когато имаме възможност да не се допуска събиране на много хора в затворени колективи, да се проветряват помещенията и да не се разпространява инфекцията", коментира гостът.

Той отново подчерта, че новородените са най-застрашени от заболяването.

"Усложненията могат да бъдат по време, а не след коклюш, защото това е най-опасното за новородени, за деца до 6-месечна възраст, при които настъпват характерните апноични паузи",  добави той.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase