Снимка: Bulgaria ON AIR

Божана Славкова е първият български автор, спечелил международния поетичен конкурс "Mili Dueli". Тя е само на 19 години и се пребори за първото място и отвя конкуренцията, която е внушителна, от над 700 автори.

"Винаги със самочувствие съм участвала в конкурси, не че очаквам нещо накрая. Стори ми се интересен този конкурс - голям и международен, но се оказа много по-голям, отколкото очаквах. Имаше автори от 104 страни тази година, 711 автори, много силно участие на България. В последния кръг бяхме останали само 50 автори и трима от тях бяхме българи и нито една друга страна нямаше толкова много автори останали. Победата чувствам, че е българска, а не само моя", каза поетесата Божана Славкова в студиото на "България сутрин".

Творбата, с която тя участва в конкурса се нарича "Дървото с некролозите". Освен с думите си, тя впечатли и с филм, който създава с помощта на Денис Стоянов и Денислав Маринов.

"Стихотворението беше създадено доста преди този филм, вече има две години и е по истинска история. По нещата, които ми се случваха тогава. Наистина имаше такова дърво с некролози, което беше тръгнало сякаш да изяжда некролозите и да се увива около тях. Това ми направи много силно впечатление", разказа младата поетеса пред Bulgaria ON AIR.

По време на конкурса Славкова се запознава с много автори от различни държави и сподели, че най-голямо впечатление са ѝ направили африканските поети.

Божана Славкова се описва като човек на изкуството - занимава се с флейта, пише поезия и прави различни арт инсталации.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase