Разпети петък е най-строгият ден от Великия пост. На този ден Иисус Христос е бил разпънат на кръста. От храмовете се изнася плащаницата, под която през целия ден ще се прекланят всички вярващи. Богослужение беше отслужено и в митрополитския храм "Света Неделя".

"Денят е особено скръбен за нас. Разпети петък е най-тъжният ден както за нас, православните християни, така и за нашия Господ Иисус Христос. Той претърпява, заради нашите съгрешения, кръстна смърт. Изкупи нашите грехове", каза отец Кирил Попов в ефира на предаването "България сутрин".

На въпрос защо минаваме под масата, на която е поставена Светата плащаница, отец Кирил Попов отговори, че хората масово казват: "ние отиваме да минем под масата за здраве, късмет и опрощаване на греховете", но това са суеверия.

Той обясни, че на масата се поставя тялото Иисусово, изобразено върху плащаница. Минава се под масата, сякаш отиваме на погребение на наш много близък човек. Изразяваме смирение и благодарим, че Иисус е отдал себе си, за да изкупи грехове ни.

"Както църквата е отредила, идваме пред кувуклията, минаваме, покланяме се, целуваме Светото евангелие, плащаницата, кръста, минаваме под нея, разпятието - Кръста Христов, Света Богородица и отдясно на Бога - Свети Йоан Богослов", каза отецът пред Bulgaria ON AIR.

Днес църквата е определила най-строгия пост - не се пие вода и не се яде. Минавайки под плащаницата Христова, съпреживяваме страданията и мъките на Иисус.

Богослужението в митрополитския храм "Света Неделя" е възглавено от викарния епископ на Софийската метрополия Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase