Снимка: БГНЕС

Качественото събиране на отпадъци, както и тяхното рециклиране са от особено важно значение за изпълнение на целите на ЕС, свързани с отпадъците от опаковки и влагането на рециклирано съдържание в тях. Цветанка Тодорова, председател на Българска Асоциация "Полимери" даде ясното по темата в ефира на БНР.

Във връзка с предстоящото приемане на Регламента за опаковките и отпадъците от опаковки, Браншова Асоциация Полимери организира дискусия по темата с акцент върху ролята на рециклирането. Бъдещият Регламент за опаковките и отпадъците от опаковки предопределя необходимостта от качествено рециклиране на пластмасата. Това обаче отново ни връща към проблема с разделното и качественото събиране на отпадъците от опаковки, което у нас стои на дневен ред от много години, подчерта Цветанка Тодорова.

Според Тодорова рециклирането и събирането на отпадъци в България не е достигнало необходимото ниво спрямо това в ЕС. Тя посочи, че за постигането на целите, заложени от ЕС за събиране и рециклиране на пластмасовите опаковки за еднократна употреба, е необходимо много добро взаимодействие между бизнеса и най-вече добрата воля на държавата и общините.

"Съществуващата инфраструктура в България не винаги предразполага към добра събираемост. Например, едно от изключително важните неща е разделното събиране на органичния отпадък от домакинствата, където България е много далеч от това събиране все още. Друг основен фактор е по-бързото въвеждане на депозитната система, която отчасти ще подпомогне този процес", уточни Тодорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase