Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Национална компания индустриални зони управлява индустриални паркове на различни локации в страната. Компанията представлява ключовия инструмент на държавата за привличане на инвеститори. България става все по-привлекателна в това отношение. Пример за това е рекордният ръст през изминалата година за преките чуждестранни инвестиции. Членството ни в ЕС и НАТО помага за това и още повече влизането в Шенген. Ръстът на интереса към инвестиции се дължи на подобряването на условията и това, което можем да предложим. Това коментира Константин Палавеев, изп. директор Национална компания индустриални зони в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Към момента има зони на различни места в страната – основният проект е в София в зоната в Божурище, в Русе, Бургас, Свиленград, Видин. Дружествата, които са в портфолиото на Национална компания индустриални зони, кандидатстват по три проекта – Плана за възстановяване, Програма за развитие на индустриални зони и привличане на инвестиции – т.нар „AttractInvestBG“, заяви Палавеев.

Във връзка с бизнес модела на компанията Палавеев посочи, че държавата управлява зоните, а на дружеството, което той оглавява, едноличен собственик на капитала е Министерство на икономиката и индустрията. Под шапката на Национална компания индустриални зони има други дружества – Бургас е в партньорство с общината, Стара Загора също, а зони като Русе, Свиленград и Видин са изцяло под шапката.

"Публично-частно партньорство не е развито до момента, но е на преден план. Основната полза от него е, че чуждият инвеститор може да дойде с ноу-хау как да се развива съответната зона и да подпомогне развитието на инфраструктурата. Освен публично-частното партньорство нашата цел е да подготвим зоните да са изцяло готови за инвеститори.“

В процес на проучване сме на всеки един район – от какво има нужда бизнесът, какви инвеститори може да бъдат привличани спрямо условията, които можем да предложим. Например Видин има изключително добра възможност да се получи регионален логистичен хъб поради страхотната локация, изтъкна Палавеев.

Проектът Доброславци е изключително амбициозен и ще бъде насочен към автомобилната индустрия, тъй като има такъв изявен инвестиционен интерес. Освен за производство, наблюдаваме послание от инвеститори в този сектор с намерение за изграждане на R&D и развойни центрове. Идеята за новите проекти като Доброславци е да не се случват нещата на парче, а предварително да се изгради зоната с всички комунални услуги, допълни Палавеев.

„По проектите работим съвместно с Министерството на икономиката и индустрията и имаме тяхната подкрепа, както и на общините. По отношение на проблема с липса на работна ръка вярваме, че ще се получи ефектът, когато стартира зоната и дойде първият голям инвеститор, защото пътят ще стане по-лесен.“

Според Палавеев предимствата на инвестиране в индустриалните зони са свързани със сигурността, която инвеститорът може да получи – нямат притеснения за това какъв имот ще получат и имат готова инфраструктура. Също така, ако се избере самостоятелен имот, няма да има тази подкрепа от довеждаща инфраструктура, осигуряваща ток, енергия и вода.

Във връзка със зоната в Божурище Палавеев заяви, че се планира изграждане на пътна връзка, тъй като паркът е доста активен и има разнородни дейности. Има сключено споразумение за изграждане на нова пътна връзка между Столична община, Агенция „Пътна инфраструктура“ и Националната компания индустриални зони. Вече е направена първата съществена крачка. Проектът ще бъде продължение на булевард „Царица Йоанна“, от Околовръстното влиза в зоната и се качва на Републиканския път. В Бюджета за 2024 г. заложените средства за тази инфраструктура вече са факт.

Зоните, които Палавеев определя като най-добре развиващи се, са Пловдив, София, а има засилен интерес и към Стара Загора и Бургас.

Повече за предстоящите проекти в индустриалните зони у нас гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase