Снимка: Pixabay

Граждански организации, обединени в Коалиция "Заедно срещу насилието", призоваха правителството да ускори прилагането на промените в Закона за защита от домашно насилие. В писмо до министър-председателя акад. Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел, както и министри от кабинета 35-те организации критикуват "бавното и неефективно прилагане на промените" в закона, които бяха приети през лятото на м.г.

"Забавянето на приемането и прилагането на закона коства здравето и живота на много пострадали, които продължават да се обръщат основно към неправителствените организации, които от години работят в подкрепа на жертвите на насилие. В същото време институциите отново не работят достатъчно ефективно", твърдят от Коалиция „Заедно срещу насилието“. Според тях причината е най-вече в забавяне от страна на Министерския съвет.

Неправителствените организации посочват, че продължават проблемите при задържането на извършителите, при връчването на ограничителните заповеди, при оценката на риска за лицата от страна на съдебните състави, при медицинските прегледи и на практика във всички области.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase