Кадър: БНТ

Ръководството на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД излезе с официална позиция относно заведения иск за непозволено увреждане с ответници Наталия Станчева и Йордана Кулинска.

"Искът е заведен през месец юли 2023 г. за недобросъвестно поведение, злоупотреба с права, разпространение на невярна информация и др., преди встъпване в длъжност на новия изпълнителен директор. След като се запозна с всички обстоятелства около случая, изпълнителният директор на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД Валентин Николов, след обсъждане с принципала на дружеството БЕХ ЕАД и с министъра на енергетиката Румен Радев, взе решение искът да бъде оттеглен поради прекомерно високия размер на претенцията. Държим да подчертаем, че всички дейности в АЕЦ „Козлодуй”, включително законово изискваното медицинско наблюдение и медицинско осигуряване, се извършват при стриктно спазване на действащата в страната нормативна уредба", казват от централата.

Историята

АЕЦ "Козлодуй" заведе дело за безпрецедентните 500 000 лв. срещу своя служителка, която е подала сигнал до държавните органи, че на територията на централата функционира незаконна поликлиника. Информация, до която медицинската сестра Наталия Станчева стигнала чрез искания по Закона за достъп до информация.

Самата Станчева работи от 20 години като медицинска сестра в атомната централа. Подава 70 заявления за достъп до обществена информация, в резултат на които става ясно, че службата по трудова медицина към централата е превърната в нерегистрирана поликлиника и нерегламентирано извършва медицински услуги на служителите.

"Оказа се, че на площадката на АЕЦ "Козлодуй" съществува незаконно лечебно заведение, което се състои от 10 лекарски кабинета, клинична лаборатория и 24 часа медицински екип на самата площадка в непосредствена близост до пети реактор на АЕЦ "Козлодуй", който, с предмет на дейност производство на електрическа енергия се оказва, че предлага и медицински услуги с обявен ценоразпис. Това си е бизнес", каза Наталия Станчева пред БНТ.

За разкритията си получава наградата “Златен ключ” на Програма "Достъп до информация" през септември миналата година, а АЕЦ "Козлодуй" завежда дело за половин милион лева срещу медицинската сестра.

"Абсурдно е АЕЦ "Козлодуй" да води такива дела, недопустимо е и трябва да има последствия не само с оттегляне на иска, а и с оттегляне на хора, които са решили да действат по този начин", коментира Борислав Сандов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase