СНИМКА БГНЕС

Ситуацията с МОЧА е като в революционното минало. Той се намира в неясна нелегалност, но има предпоставки да се премине към въоръжена борба. Докато трае съдебният спор за демонтажа, областната управа пуска обществени поръчки за реставрацията и трайното преместване на нарязания паметник.

Областната администрация на София град ще обжалва разпореждането на съда демонтажът на Паметника на съветската армия да бъде прекратен незабавно. Това потвърждава пред „Сега“ Любомир Иванов, пиар на управата. Той не даде подробности и заяви, че правните аргументи ще бъдат изложени в жалбата.

Куп въпроси стоят без отговор след намесата на съда по спора. Според съдебното прессъобщение областната администрация не е представила административен акт, нито договори, от които да става ясно  какво следва да стане с фигурите след демонтажа.

Не е ясно според съда къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли  реставрацията на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за съхранение и охрана и каква – реставрацията и последващото монтиране на вещта, кои длъжностни лица следва да упражняват контрол по изпълнение демонтажа и реставрацията на паметника.

Самото решение на съда още не е публикувано и няма яснота какви точно документи и доказателства е представила областната управа. Цялата акция бе представена като спешна по повод направена през октомври месец експертиза, която установява разрушаване на елементи.

В първото си съобщение по темата от 7 декември обаче от областната управа обясняваха, че тепърва предстоят обществени поръчки и само ще се постави спешно ограда.

„При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани. За предотвратяването им е необходимо поставянето на допълнителна ограда, което ще се случи в рамките на деня днес, 7 декември. Предстои стартиране на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване, съгласно решението на Столичния общински съвет. Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности“, написа на 7 декември областната администрация.

На 12 декември демонтажът вече бе представен за спешен и областната управа обяви, че предприема реални действия по извършването му.

Не е ясно по какви процедури е възложено всичко това и на кого. В профил на купувача на областната администрация има само една спешна поръчка, свързана с паметника – по наемането на скеле. То е извършено с процедура на пряко договаряне именно поради спешност. Няма други процедури за извършването на самите демонтажни дейности.

За реставрация на паметника правителството отпусна 260 000 лв.

Вижте още в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase