Общ преглед

Пред Паметника на летеца в София бяха отбелязани 111 години от създаването на българската бойна авиация. Днес е Празникът на авиацията и Военновъздушните сили (ВВС).

Президентът Румен Радев прие почетния караул. На тържествения ритуал присъстваха също министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, военнослужещи, депутати и граждани.

Пред Паметника на българския летец венци и цветя бяха поднесени от името на много институции.

Точно на днешната дата преди 111 години е извършен първият в историята на българската авиация и в Европа полет на самолет (1912 г.) с разузнавателна цел в реални бойни условия по време на Балканската война (1912-1913). Освен разузнаване на силите на противника, е осъществено първото над Европа бомбардиране от въздуха в истинска фронтова обстановка. Пилотът поручик Радул Милков и наблюдателят поручик Продан Таракчиев летят със своя "Албатрос" над Одринската крепост, разузнават разположението на резервите и успяват да хвърлят две ръчни гранати над гара Караагач.

Още кадри от празника вижте в галерията на фотографа Димитър Кьосемарлиев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase