Снимка БГНЕС

"Поставен в изолация, главният секретар на МВР Петър Тодоров не може да си върши работата". Това каза пред БНР експертът по сигурност Тихомир Стойчев, бивш директор на ЦСБОП.

"Не е изненада отказът на Румен Радев да освободи от поста му главния секретар на МВР Петър Тодоров. Президентът даваше ясни знаци, че по-вероятно е да не подпише това предложение, да не подпише указ за освобождаване. Това е в рамките на неговите конституционни правомощия".

"С отказа на Радев не се случва кой знае каква трагедия, защото с една вътрешна заповед в МВР функциите на главния секретар се обезсмислят", уточни още експертът.

Още по темата
Според Стойчев от МВР не са подготвили достатъчно ясни аргументи за искането си:

"Не може да вадим от отделните случаи, свързани с конвенционалната престъпност, цялостни заключения дали се е справил, или не се е справил с работата си главният секретар".

По думите му такива междуинституционални войни не са от вчера в системата за сигурност.

"Тодоров ще стане жертва на този властови и междуинституционален конфликт. И не само той, а и системата, към която той принадлежи, продължава да бъде жертва на тези конфликти", смята експертът по сигурност.

Тихомир Стойчев подчерта, че е имало общо очакване президентът "да може да внесе повече разум":

"Аз очаквах Радев да свика КСНС. Президентът отказа да свика, като малко булевардно каза "за какво да говоря с тези". Между КСНС и Съвета за сигурност към МС като че ли няма синхрон. Експертният потенциал в тези съвети не се вижда".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase