В сезона на отпуските домовете ни все по-често остават празни и именно през този сезон крадците се активизират. Какви мерки да вземем?

"Най-ефикасно е да се консултираме с експерт, който да предложи по-добра заключваща система против отключване от нежелани гости", посъветва експертът по ключова сигурност Илиян Царибродски пред Bulgaria ON AIR.

По думите му най-лесно се разбиват системите за заключване тип "касов ключ". Крадците ползват за него шперцове и не се налага да разрушават самата врата, а след посещението дори могат да заключат след себе си.

"Препоръчваме вместо касов ключ, да се сложи хай секюрити заключваща система. Дори и за 100 лв. може бъде купена заключваща система, която може да се монтира допълнително и не може да се отключи с шперц", уточни Царибродски.

Цената на защитата стига до 600-700 лв. А размерът на ключовете е обратнопропорционален на защитата, която осигурява.

"Ключовете стават все по-малки, компактни, от септември очакваме нова заключваща система - електронна заключваща система, която може да се управлява от телефон или bluetooth. С него забранявате и разрешавате заключването. Ще бъде с траспондер система, както е при ключовете", обясни експертът.

Много висок клас защита, която реално е непробиваема, представляват дефендер, с които се скрива ключалката.

"Това е тип бронировка, която се слага на патроните - тя е с 10 млрд. комбинации, ключът е магнитен, отключва паричка на бронировката, за да пъхнете ключа, самият патрон на вратата може да бъде от 5 лв., но с дефендера става непробиваема", категоричен беше Илиян Царибродски.

Вижте още съвети във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase