Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономиката в сянка в България съществува както заради натрупани през годините фактори, така и заради настоящата ситуация. В хода на прехода икономическата инфраструктура беше сериозно нарушена, с образуването на населени места с минимален брой "светли" предприятия. Това създава ситуация, в която хората не могат да намерят нормална заетост, коментира проф. Емилия Ченгелова, директор на Института по философия и социология - БАН, която представи резултатите от научно-изследователски проект на тема "Факторна детерминираност на "икономиката в сянка" в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Толерантността на населението към икономиката в сянка е доста висока. Ние конструирахме Индекс на толерантността на населението - това което мерим са психологически нагласи и настроения и ценностната ориентация и обществени настроения дали да бъдеш част от икономиката в сянка. При скала от 0 до 100, ние измерихме индекс от 74. Това е доста високо, очевидно над средното. По-фрапиращо е когато направим разрез по възрасти и разделим хората на три условни групи - от 15 до 35 години, от 36 до 55 години, и над 56 г. Индексът на толерантност сред младите хора до 35 години е 91, за средната възраст на населението е 72, а за възрастните е 54."

Оправданието за участие в сивата икономика е "няма друга възможност", каза Ченгелова, като държавата трябва да действа дълготрайно и целенасочено, за да прекрати тези практики. Не всяка политика може да бъде ефективна, предупреди тя.

Икономическата принуда, а не социално-психологически фактори, е основната причина хората да участват в икономиката в сянка. Други фактори са съществуването на работещите-бедни и възприятие сред 85% от анкетираните, че законите са пълни с "вратички, които тикат хората" към тази сфера.

Няма подобен индекс в цяла Европа, а в България действат други два, но те измерват обективни дялове.

От 2010 г. насам са приложени между 220 и 300 политики срещи сивата икономика "и ефект няма", каза Ченгелова.

"Нещо се бърка. Тези мерки са палеативни... Трябва държавата да се намеси и да създава условия за нормално развита икономическа инфраструкура във всички населени места.", добави гостът.

Има нужда и от създаване на финансова култура в населението, тъй като много хора не разбират понякога, че работят в сив сектор, добави Ченгелова. Около 40% от населението през 2021 г. е получавало заплащане в брой, а 28% остават на работа без договор.

Анкетата е била направена сред 1800 лица на възраст над 15 години

Какви са нагласите сред работодателите може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase