Снимка: Агенция "Митници"

Публична продажба чрез търг с тайно наддаване на 52,920 кг златни и сребърни накити ще се състои в Свиленград, съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в граничния град. Пръстените, гривните, обеците, медальоните, синджирите и колиета са задържани при митнически проверки на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" в периода от 2016 г. до 2019 г. и за тях вече са приключили досъдебните и административнонаказателните производства. Наддаването е на 10 май.

В една от групите в търга са включени отнети в полза на държавата 52 златни ювелирни изделия с общо тегло 1 550 грама. Накитите са открити в джоба на връхната дреха и в дамската чанта на жена, която пътувала със съпруга си от Турция за България.

За продажба са обявени и 11,742 кг сребърни накити, които са били укрити в 22 пакета в специално изработен тайник в зоната около резервоара на автобус, пътуващ от Турция през България за Косово.

За предстоящият търг златните и сребърни бижута са обявени в 15 групи. Купувачите на стоките е необходимо да притежават разрешение за извършване на сделки с благородни метали, уточниха от митницата.

Предишната голяма разпродажба на конфискувани на пункта с Турция стоки бе в края на ноември 2021 година. Тогава на тезгяха бяха изложени строителни материали, мебели и мобилни телефони.
(БТА, Николай Грудев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase