Пореден случай на бус с нелегални мигранти и полицейска гонка, завършила с жертва. Докога това ще продължава?

"МВР се провали, не успя да се справи с мигрантите. Лично аз няколко пъти поисках оставката на министъра, на главния секретар. Нищо лично, но само за няколко месеца в края на годината имаме 5 жертви полицаи. И тази година продължават тези гонки, а министърът обяви война на мигрантите. Не виждам резултати срещу каналджийствто. Твърди Демерджиев "респектирахме ги" - нищо подобно, виждаме бусовете с пилотни коли. Те дори не могат да хванат пилотната кола, 15 км ги преследват", коментира бившият вътрешен министър Валентин Радев в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Той отново призова президентът Радев да се намеси със свикване на КСНС или поне на Съвет по сигурността.

"Сега да излезе министърът и да каже: "Избягвайте магистралата". Трябва да се оглеждаме за бусове докато караме, да няма гонка някъде. Ние воюваме по пътищата, а министърът винаги разказва едни негово розови сънища, че се справят. Ние вече започнахме да не пътуваме добре, оглеждам се като пътувам по магистрала "Тракия", каза Радев.

Според него политическата нестабилност у нас също е причина за продължаващия мигрантски натиск.

Бившият вътрешен министър посочи като положително сътрудничеството с Турция по отношение на мигрантите и двустранните срещи от последния месец. По думите му обаче, ЕС също трябва активно да подпомогне охраната на външната си граница.

"Ние пазим европейската граница - искам тук да видим германци, австрийци да пазят с нас. Това е външна граница, а имаме само "Фронтекс", призова Радев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase