Снимка: Президентство

Полярните експедиции са едно от най-значимите постижения на българската научна общност за последните десетилетия. Фактът, че България е една от само 29-те страни, получили и отстояли правото да участват във вземането на решенията за управление на Антарктида, ни носи национална гордост и е солиден международен капитал.  Това каза президентът Румен Радев на традиционната церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2, на която връчи националния флаг на участниците в 31-ата Българска антарктическа експедиция.

За първи път тази година към Антарктида ще пътува български военен научно -изследователски кораб. Корабът с бордови номер - 421 „Св.св. Кирил и Методий“ беше кръстен от актрисата Мария Бакалова. Той ще пътува към българската полярна база „Св. Климент Охридски“ на о. Ливингстън, с 21 души екипаж, под ръководството на капитан втори ранг Николай Данаилов.

В приветствието си на церемонията президентът Радев изтъкна, че с изпълнението на националната програма за полярни изследвания растат не само научните амбиции, но и възможностите на нашите полярници.

Президентът изрази благодарност към Министерството на отбраната и българските Военноморски сили за предоставянето на кораба за нуждите на научните ни експедиции. Радев посочи, че този факт още веднъж ни утвърждава като морска държава и това историческо плаване е важна крачка напред, която ще донесе не само за по-голяма самостоятелност на нашите полярници, но и много по- категорично ще позиционира България на Белия континент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase