"Таванът на цените не дава добри резултати. Тогава може би наистина ще има спекула. Мерките трябва да са изпълними, трябва да се мисли администрацията как ще се справи. Трябва да се направи преглед на системата за социално подпомагане и да се подпомогнат наистина най-уязвимите". Това обяви пред Bulgaria ON AIR  бившия социален министър Христина Христова.

Тя допълни, че  инфлацията засяга най-вече хората с най-ниски доходи - работещи и неработещи, и тези в пенсионна възраст, защото са различни процентите на увеличение на потребителските цени, но най-високи са цените на малката потребителска кошница.

Още по темата
"По данни на "Евростат" от преди няколко месеца се говори за 32% от българите, които живеят в риск от бедност, но над 40% от хората не могат да си позволят нормална топлина в жилището. Това също е критерий за бедност", изтъкна тя.

Правителството започна обсъждането на цялостен пакет с мерки срещу инфлацията и високите цени, който трябва да бъде готов с актуализацията на бюджета през юли.

"Таванът на цените не дава добри резултати. Тогава може би наистина ще има спекула. Мерките трябва да са изпълними, трябва да се мисли администрацията как ще се справи. Трябва да се направи преглед на системата за социално подпомагане и да се подпомогнат наистина най-уязвимите", заяви Христина Христова.

"Търговците вече започват да се опитват да изпреварят инфлацията, защото не знаят дали с приходите от своя магазин ще успеят да снабдят същото количество стоки. Затова се получава един порочен кръг.  Така че не можем да се справим с тази криза, освен със социални мерки. Когато подпомагате всички, не подпомагаме никой", коментира доц. Григор Сарийски пред Bulgaria ON AIR.

"Ние имаме достъп до евтина енергия. Проблемът ще бъде, когато започнат да влизат в сила новите пакети от ограничения. Сега от август се предвижда да бъде блокиран достъпът до въглища, но България няма да бъде особено засегната. Проблемът ще бъде, когато започнат да се ограничават доставките на горива. Инфлацията тепърва предстои", допълни той.

"Намаляването на ДДС-то е антимярка. При положение, че внасяме 80% от плодовете и зеленчуците отвън и че 2/3 от вноса при доматите е от Испания, Италия и Гърция. Когато намалявате ДДС-то, вие облагодетелствате производителя", посочи Григор Сарийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase