Снимка: БГНЕС

Моряците от кораба "Царевна" кацнаха на летището във Варна. Малко след 13:00 ч. те кацнаха с правителствения самолет и бяха посрещнати от министър-председателя Кирил Петков и министъра на външните работи Теодора Генчовска.

Роднини на моряците пък ги посрещнаха на пистата.

14 български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище, бяха евакуирани от пристанището на Мариупол.

Петима моряци останаха на борда на кораба по собствено желание - трима български и двама украински граждани, включително капитанът на кораба.

"По никакъв начин не е имало комуникация с т.нар Донецка народна република. Няма как да е имало такава", заяви външният министър Теодора Генчовска, след като посрещна евакуираните моряци от кораба "Царевна".

Във Варна пристигна и премиерът Кирил Петков. Той съобщи, че институциите са били в непрекъснат ежедневен контакт с моряците по време на цялата операция по тяхното извеждане.

Петков не можа да даде подробна информация за евакуацията, защото представлява класифицирана информация.

"Искам да благодаря на всички, които участваха в координацията. Сега фокусът ни е върху следващия кораб, защото имаме още един кораб в Черноморск", заяви премиерът.

"Страшно беше, война е. Много страшно", това бяха първите думи на моряците. Те разказаха, че корабът е бил поразен от осколки. Имало и пробойни по корпуса.

Българите са били ескортирани от военни, които са се държали много добре с тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase