Славчо Нейков. Снимка: БГНЕС

България е зависима на 100% от руския газ, затова трябва да сме много внимателни, когато говорим за санкции. В същото време едва 7-8% от природния газ се използва у нас за производство на ток, но това е важна суровина за различни предприятия. Това заяви в интервю за БГНЕС Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт.

По думите му ролята на бизнеса при формирането на енергийната политика се засилва и поради тази причина нашите политици трябва да слушат повече бизнеса.

"Енергийният микс трябва да бъде преосмислен в рамките на нова енергийна стратегия, за която се говори от доста време“, призова Нейков.

Той обяви, че приветства подхода на премиера, че „България много точно и конкретно трябва да прецени позицията си по отношение на санкциите". Експертът напомни, че нашата зависимост от руски петрол и природен газ ни поставя в много деликатно и по-различно положение.

"Време е да се пристъпи много по-активно към енергийна дипломация и да се търсят съответните договорености“, категоричен е Нейков. По думите му темата за възможните алтернативи на "синьото гориво" трябва да се разглежда в един по-широк контекст.

Според Славчо Нейков енергийният микс трябва да бъде преосмислен в рамките на нова енергийна стратегия, за която се говори от доста време. Тук той вижда няколко открити въпроса.

"Със сигурност ще продължим да използваме ядрената енергия, но знаете, че имаме два реактора, които са на склад. Става дума за 2000 МВт и не знаем какво ще се случи с тях. Темата за въглищата, която има и много сериозно социално измерение. Поне за известен период и въглищата трябва да бъдат отчитани. Тук трябва да се има предвид, че заради цената на вредните емисии производството на ток от въглища и неговата себестойност става доста проблемна.

Газът почти не се използва за производството на електрическа енергия, но той има друго значение като суровина за някои големи предприятия. Обезпечаването на доставките в дългосрочен план също трябва да бъде гарантирано", посочи експертът.

Той посочи, че трябва да се обърне и специално внимание на развитието на ВЕИ, като тяхното развитие трябва да бъде добре планирано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase