Снимка: БГНЕС, архив

На 1 юни - Международния ден на детето по традиция ще се проведе Ден на отворени врати във военни формирования в страната.

Военнослужещите от Сухопътните войски в Стара Загора, Благоевград, Плевен, Смолян,  Шумен, Мусачево, Враца, Горна Оряховица, Асеновград ще посрещнат всички желаещи. Те ще запознаят посетителите с историята на военните формирования, ще им покажат различни образци на въоръжение, бойна техника и снаряжение, ще демонстрират своите умения.

Младите приятели на Сухопътните войски ще имат възможност да разгледат и войсковите музеи, съобщиха от МО.

В авиобаза Безмер от 9:30 до 12:30 ч любителите на авиацията ще имат възможност да се запознаят отблизо с ремонтираните и модернизирани самолети Су-25, стрелково въоръжение, екипировка, специална и самолетообслужваща техника. Децата ще покажат своя талант на конкурс за рисунка на асфалт, където най-добрите ще бъдат отличени с награди.

Във Военновъздушната учебна база (ВВУБ) - Долна Митрополия ще се проведе организирано посещение на 50 ученици от 9-и и 10-и клас на СУ "Евлоги Георгиев" - гр. Тръстеник и 50 ученици от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - гр. Пордим. Младежите ще имат възможността да посетят музея на ВВУБ, да наблюдават статичен показ на авиационна техника, както и да посетят района на диспечерската кула за наблюдение на полети, съгласно плановата таблица за деня.

В град Пловдив в район 2 на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на ул. "Ген. Радко Димитриев" №2 от 9.30 ч. до 12.00 ч. е организиран Ден на отворени врати. Ще бъдат развърнати 5 учебни центъра, където посетителите могат да видят стрелково оръжие, алпийско снаряжение - лична екипировка, свързочни средства и парашутно-материална част, а петият е център за стрелба със 7.62 мм ПК с халосни боеприпаси.

В София от 10:00 до 16:00 ч Военната академия "Г. С. Раковски" отваря врати за граждани и гости по повод 1 юни, Международния ден на детето, и в навечерието на 2 юни, Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. Посетителите могат да се запознаят с богатото културно-историческо наследство и възможностите за обучение, както и да разгледат Комплекс Царски зали. Във връзка с предстоящите кандидатстудентски изпити всички бъдещи студенти и техните родители могат да се запознаят с програмите за обучение.

Във Варна от 10.00 до 12.00 ч. и от 14.00 до 16.00 ч. ще се проведе „Ден на отворени врати" във Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“. Гостите ще имат възможност да посетят Инженерен и Навигационен факултет, Център за интегрирано управление и мониторинг на брегова зона, киберцентър, басейна. Ще има демонстрации на работа с безпилотни летателни апарати /дрон/ и събитие в Планетариума.

По време на мероприятията ще бъдат спазвани противоепидемичните мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase