Снимка: Pixabay
В цялата страна се набират дарители на кръвна плазма за лечение на COVID-19. Преболедували военни започват да даряват кръвна плазма за пациенти, които са в тежко състояние, съобщават от bTV.
 
Министъра на отбраната издаде заповед служещите в армията да дарят плазма.
 
"Заповедта е навременна и издадена в момент, когато много заболели с COVID-19 имат нужда от преливане на плазма", обясни професор Румен Попов от Центъра по трансфузионна хематология към ВМА. Той отбеляза още, че служителите в структурите на отбраната имат дълга традиция с кръводаряването. Вече е изградена организация за желаещите да дарят плазма.
 
До 10 човека на ден могат да дарят кръвна плазма във ВМА. В момента там разполагат с един апарат за плазмафареза, но се обмисля и закупуването на още.
Още по темата
 
Самият процес по даряване на плазма продължава от 40 до 60 минути, като се започва с попълването на необходимите документи от донора, след което следва преглед от лекар, който трябва да прецени дали той е в състояние да стане дарител. Взима се проба за антитела и задължително се прави пълна кръвна картина. 
 
Хора, които са преболедували, 10 дни след отрицателен PCR тест или 28 дни от пълното възстановяване, могат да станат дарители на плазма.
 
До 600 милилитра плазма могат да се вземат от един дарител. Прави се индивидуална преценка съответния донор колко пъти и в какъв период от време може да дарява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase