Първата партида на противогрипната ваксина вече е изчерпена в аптечната мрежа, предупреждават от бранша. 88 000 дози са изкупени от началото на септември.

На този фон обаче COVID-19 у нас продължава да се разпространява, а броят на заразените учители и ученици расте.
 
"Всички лекари започнахме да говорим за бъдещия грип и възможностите за използване на ваксина отдавна. Може би това е една от предпоставките хората да започнат навреме да търсят противогрипните ваксини. Това, че ваксината се търси показва загриженост за собственото здраве и отговорност за него", коментира вирусологът проф. Радка Аргирова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя е категорична, че при грипа, както и при коронавируса, ако искаш да предпазиш себе си, предпазваш поне най-близките си. Аргирова допълни, че противогрипната ваксина не може да ни пази от коронавирус специфично, но неспецифично - да.
 
"България все още изостава и е една от страните с най-малък ваксинален обхват", допълни още тя.
 
За последното денонощие 290 са новите случаи на COVID-19 при направени над 4 800 PCR теста.
 
"Нека да подчертаем, че ако гледаме само цифрите, това не дава пълен поглед. Става въпрос за локално разпространение на вируса, това не е дифузно. Тогава е ясно, че мерките, които могат да се вземат, са много по-адекватни", коментира вирусологът.
 
Според нея училищата няма да станат червени точки на заразата.
 
"Доста се стреснаха родители и ученици. Това скоро ще намалее, но никога няма да бъде напълно ликвидирано. Винаги ще има тлеене на тази зараза, ако не се постоянства с мерките", смята проф. Аргирова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase