Снимка: архив, БГНЕС

Само за месец Пътна полиция връчи на чужденци 9220 глоби за скорост, а за цялата минала година числото е едва с 320 повече.

Причината за повишението е в проверките, които се правят на границата.

От началото на годината камерите на КАТ са заснели близо 40 000 чужденци с превишена скорост. Само в 8% от случаите обаче фишовете са им били връчени.

Останалите са напуснали страната, преди глобите им да бъдат обработени, и на практика няма как да бъдат принудени да си получат санкциите и да си платят, пише „24 часа“.

Досега проблемът със събираемостта на глобите на чужденците идваше с обработката на нарушенията. Когато камерата ги заснеме с превишена скорост, тепърва служител на КАТ трябва да свали снимката. След това прави проверка на кого е колата и чак тогава глобата става дължима.

Още по темата

Докато това се случи, повечето шофьори вече са напуснали България,  защото преминават транзитно.

Друг проблем са тираджиите и автобусните шофьори. Превозните средства не се водят на тяхно име, а санкцията се издава на управителя на фирмата. Така, дори от МВР да успеят да обработят нарушението бързо, то шофьорът ще се размине, тъй като глобата не е записана на негово име.

Така например през 2016 г. от МВР са заснели 28 838 чужденци с превишена скорост, но само 10% от тях са получили глобите си. Малко под 2000 души са ги платили, а на останалите глоби за над 3 млн. лв. съвсем скоро ще изтече абсолютната давност от 4 години и половина.

От 2016 г. досега на чужденците са наложени санкции за над 43 млн. лв Платени са едва 3 млн. лева. С дължимите от тях пари би могло да се финансират 50% от ремонта на проблемната отсечка на магистрала “Тракия” от Чирпан до Стара Загора, посочват от Института по пътна безопасност.

Според експерти по-голямата част от неплатилите са граждани на Сърбия, Северна Македония и Турция.

“С държавите от Европейския съюз имаме споразумения и изпращаме глобите за скорост. Тамошните власти ги връчват и в голямата си част чужденците ги плащат”, обясниха запознати. Всъщност гражданите на съседните на България държави са недосегаеми за нарушения на наша територия.

Скоро обаче със заработването на Единния център за обработка на нарушенията МВР ще успее да си вземе парите и от тях. Причината е, че в центъра само час след нарушението то ще бъде оформяно документално. Така дори транзитно преминаващите ще получат санкциите си на границата, а при следващото влизане ще трябва да си платят, за да не останат без книжка.

Очаква се центърът да заработи до 2 месеца.

С нововъведението за проверки за невръчени фишове за скорост и неплатени задължения по Закона за движение по пътищата пък чужденците вече са платили над 400 000 лв. глоби за скорост от тази година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase