Снимка: БГНЕС

Правата на мъжете при развод са силно ограничени, а законът позволява злоупотреби при заповедите, с които се ограничават контактите с децата им при конфликт с майките. За това сигнализират от Асоциацията на бащите в България.

Според бащи в момента Законът за защита от домашно насилие се използва като "оръжие" при бракоразводни дела и заради законодателни пропуски нерегламентирано са издавани заповеди за незабавна защита. С това бащите са лишавани от правото си на физически контакт с децата.

"Самият закон, в този си вид и форма, позволява да има огромна злоупотреба с него. В момента заповедите могат да бъдат издадени само и единствено на основание една молба и декларация. Има нови промени в закона от 1-ви януари тази година, според които всеки доставчик на социална услуга, всяко НПО, може да съдейства за издаването на заповед за незабавна защита и това да се приеме като годно доказателство", посочи пред Нова тв Николай Николов от Асоциацията на бащите.

По думите му, на този етап има злоупотреба със закона. За миналата година в Софийския раойнен съд постъпилите молби за издаване на заповез за постоянна защита са около 700. Над 80% от тях са при родителски конфликти. Дело за родителски права и дело за домашно развитие вървят заедно. Използва се за да може бащата най-често да не може да има достъп до детето.

Никой не говори за насилието от страна на жените по отношение на мъжете. По думите му, мъжете упражняват физическо насилие, но жените - психическо и емоционално насилие.

По време на изолацията много родители не са имали възможност да си видят детето под претекст, че могат да го заразят с коронавирус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase