Снимка: БГНЕС

В наши дни вече никой не носи часовник,за да му показва колко е часът, коментира майсторът часовникар Калоян Стоянов за БТА.

"Той е един аксесоар", признава специалистът по поправката, който е завършил престижното швейцарско училище за часовникари WOSTEP. По думите му часовникът показва социален статус и разбиране на материята.

"Механичният часовник има душа - нещо, което един "smart watch" или нововъведенията в един телефон няма как да дадат", отбеляза Стоянов и продължи: "Докато зад кварцовия часовник не стои абсолютно нищо".

По думите на майстора душата на един механичен часовник са хилядите компоненти - ръчно сглобени, които му позволяват да отброява времето с технология, която е на 250 години.

В момента тенденцията в световен мащаб е да се произвеждат и купуват по-скъпи механични часовници. Хората си купуват механични часовници като инвестиция, вместо да вложат парите си например в недвижим имот, коментира Калоян Стоянов.

Той е категоричен, че правилната инвестиция има възвръщаемост. "Ако човек се е допитал до часовникар, който да му даде съвет преди покупката и след това да се направи освежаване на часовника, реставриране или полиране на корпуса, но по правилен начин, цената му може да се вдигне с до 20 процента от инвестицията", отбеляза той.

Затова, по думите му, много хора в момента се насочват към купуване на стари часовници.

Калоян Стоянов коментира още, че механичните часовници са и хоби, от което започва да се интересуват все повече млади хора. Интересът към скъпите часовници се подклажда и от киното. Например, всеки един от героите от "Непобедимите" е рекламно лице на определена фирма, а Арнолд Шварценегер има даже специално създаден за него часовник за филма "Терминатор 3", посочи Стоянов.

Новата тенденция при механичните часовници е увеличената гаранция. Повечето марки вече вдигнаха гаранцията между пет и осем години, след което часовникът трябва да отиде в сервиз, коментира майсторът на часовници. Друга тенденция е влагането на нови материали, които не се влияят от магнитното поле. Така механичните часовници стават по-точни, намаляват се грешките при експлоатацията им, но пък се вдигат още повече изискванията към часовникарите, които ще могат да ги ремонтират, отбеляза той.

Калоян Стоянов обясни, че магнитното поле въздейства много негативно на механичните часовници и те започват да избързват. "Механичният часовник се влияе и от това колко го носите, какво сътресение му прилагате всеки ден, в какво положение го държите - дали с циферблата нагоре, дали с коронката надолу", допълни той. Затова уточнението на часовника се прави спрямо начина на живот на собственика, така че да работи максимално точно.

В България са останали малко добри часовникари
, които не само сменят каишки и батерии, и те са съсредоточени в големите градове - София и Варна, сподели Калоян Стоянов. По думите му, младите хора не виждат професията като достатъчно престижна, а всъщност съвременното часовникарство не е едно бюро и пет отвертки.

"Няма човек, който да си позволи да даде 2-3 хиляди, 10 хиляди и да влезе в недобре изглеждащо ателие да си ремонтира часовника", коментира той.

Калоян Стоянов посочи, че в неговия сервиз предлагат три вида обучения - за хора, за които часовниците са хоби, за начинаещи и за напреднали часовникари, които искат да повишат квалификацията си, а в момента там се обучават двама чираци.

Според него сега е най-подходящият момент хората да се насочат към тази професия, защото тепърва ще има изключителна нужда от кадри. По думите му в световен мащаб се произвеждат по 30 милиона механични часовници годишно. Говорим за едно огромно количество часовници, които ще дойдат за ремонт, но за тази цел са необходими оригинални резервни части, договор с фирма-производител, която да ви е припознала като официален сервиз и преминато конкретно обучение, обясни Калоян Стоянов, чиято фирма вече е официален сервиз на 26 швейцарски марки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase