В днешния забързан свят винаги има риск да забравим за здравето си и да прегреем от работа. Как можем да запазим баланса и да повишим резултатите в работата с минути, отделени за спокойствие и презареждане?

Медитацията помага да се справим със стреса на ежедневието. В днешно време човек получава толкова впечатлния и информация, колкото за цял човешки живот преди 100 години. Медитацията е много ефективен начин за 20 минути да получим енергия колкото за два часа сън. Тя подобрява също интуицията.

Това обясни в "България сутрин" националният координатор на фондация "Изкуството да живееш" Константин Драгов. По думите му 15% от американците медитират редовно, а медитацията набира все повече популярност.

"Станала е необходимост в днешния напрегнат свят. Преди 21 години търсех метод да си подобря концентрацията и паметта, така срещнах медитацията. Тя много ми помогна и емоционално", сподели Константин пред Bulgaria ON AIR. 

Той посочи, че нашият ум има тенденция да се притеснява за бъдещето и да мисли за миналото. Медитацията ни помага да научим ума да живее в настоящия момент. Помага много преди сън, отбеляза Драгов.

Самият той медитира сутрин и вечер по 20 минути. Вечер набързо прехвърля в своя ум как е минал денят му и наблюдава дишането си, тъй като е свързано с емоциите.

"Оставяме дишането и го наблюдаваме каквото е. Много хора си мислят, че медитацията е концентрация. Точно обратното - медитацията е деконцентрация", подчерта Константин Драгов.

А у нас ще се проведе семинар по древен текст от йога, в който са описани 112 техники за медитация. Курсът ще бъде воден от известния духовен водач Шри Шри Рави Шанкар на 28 и 29 януари от 19 часа в Зала 1 на НДК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase