Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
3,4% е контрабандата на цигарите за второто тримесечие на 2019 г.

Това е намаление от 0,4 процента спрямо първото тримесечие на тази година и 1,3 процента спрямо второто тримесечие на 2018 г., стана ясно по време на представянето на резултатите от проучването на празните опаковки от цигари, показващи нивата на незаконна търговия.

Още по темата
Според премиера Бойко Борисов резултатите са добри и се работи активно те да се подобряват.

Борисов изтъкна, че извън тези резултати митниците и МВР са задържали над 62 тона нарязан тютюн. Освен това, заради добрата работа на българските власти, контрабандистите на цигари вече се изнасяли извън България. Той съобщи, че колегите му от Унгария и Словакия са изказали благодарност за работата на техните служби с българската служба за борба с организираната престъпност.

В тези две страни е била прекратена работата на две огромни фабрики за контрабанда с цигари, която е работела с български консумативи.

"Сега, когато видяха, че в България няма шанс, започнаха да изнасят фабриките другаде", заяви Борисов. Той допълни, че това е поне 15-ата поредна фабрика за контрабандни цигари, извън пределите на страната ни, която е била разбита с данни на българските служби до партньорските служби.

С 10% има по-голям приход от алкохола, обяви още той, цитиран от БТА. Това било благодарение на 24-часовия мониторинг на дестилационните колони. Подобна система ще бъде въведена и за горивата.

Министър-председателят изтъкна, че приходите от борбата с контрабандата отиват директно в бюджета. Той припомни, че преди години контрабандата с цигари е била 34 процента, докато сега е 3,4.

"Ние имаме за цел да увеличаваме доходите", каза още Борисов. Той добави, че парите от борбата срещу контрабандата са необходими за бюджета, за да може България да продължи ръста на икономиката и да е конкурентоспособна на Балканите.

Борисов изтъкна по темата за Шенген, че причините все още да не сме присъединени, са свързани с това, че страната ни е външна граница и каза, че "ако България, Гърция, Румъния са в Шенген, от границата мигрантите ще отидат директно в Холандия".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар