Снимка: БТА

Изслушването на българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел, която е номинирана за ресора Иновации и младеж в следващата Еврокомисия, премина равно и без изненади.

След него председателката на Комисията по култура и образование на ЕП Сабине Верхейен заяви, че получените отговори са били “изчерпателни и задълбочени”. Оценката за представянето на българския кандидат ще бъде гласувана във вторник сутрин.

Тричасовото препитване съдържаше 25 въпроса от членовете на парламентарните комисии по култура и по промишленост, изследвания и енергетика към Габриел по новия й ресор и е част от процедурата по утвърждаване на новата Еврокомисия.

Българският кандидат заяви намерение работата й да се почувства в ежедневието на гражданите. Мария Габриел посочи 8 приоритета за мандата си като еврокомисар. Сред тях са запазване на водещото място на ЕС в развитието на науката, намаляване на различията в правенето на наука и иновации в отделните държави като средство за спиране изтичането на мозъци и повишаване на доходите.

Тя ще работи още за създаване на повече иновативни компании, за което според нея ще е нужно създаването на допълнителна евроструктура - Съвет за иновации, както и за въвличането на регионите в правенето на наука и иновации. Мария Габриел се обяви за сключване на партньорства с държави извън Европа, особено в Западните Балкани и Африка, както и за засилването на присъствието на жените в науката и в изкуствата.

Тя се ангажира да издейства повече пари за наука и изследвания, както и за младежки програми по време на продължаващите преговори за следващия бюджет на ЕС до 2027 г. Кандидатката обеща повече средства да се отделят по проекти за борба с климатичните промени, както и за цифровите технологии, които са настоящите й отговорности като еврокомисар.

Габриел обеща на парламента и повече отчетност, като обяви, че ще поиска от Европейския съвет за иновации да дава всеки месец информация на Европарламента за подбраните за финансиране с евросредства проекти.

Мария Габриел не пропусна да благодари на Бойко Борисов за номинирането й за еврокомисар и на бъдещата шефка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, че я предлага за ресор, който обединява два досегашни - култура, образование, младеж и спорт с наука и изследвания.

Един от акцентите на тричасовото изслушване на българския кандидат стана названието на ресора й, като редица депутати изразиха огорчение, че в него не са изрично посочени образованието и културата, а са обединени в понятието “младеж”. Според тях така се неглижира ролята на културата и на образованието за развитието на Европа и може да се стигне до ограничаване на достъпа до програмите. Наложи се Габриел да дава нарочни уверения, че културата за нея е “основен приоритет”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase